Kinderen buiten op een kleed tijdens een kinderfeestje.

Hoe organiseer ik een kinderfeestje?

Gefeliciteerd! Je kind is jarig en dat moet natuurlijk worden gevierd. En hoe kan dit nu beter dan met een kinderfeestje? Superleuk voor de jarige, maar vaak grote stress voor de ouders. Want hoe organiseer je dit nu eigenlijk? Hoe pak je dit het beste aan? Wanneer jij je dit afvraagt, ben je op deze website aan het juiste adres. Je vindt hier namelijk alles over het organiseren van een kinderfeestje, inclusief een uitgebreid stappenplan en nuttige websites.

Of je nou met zesjarigen een Disney-themafeestje thuis viert, of met allemaal tienjarigen op pad gaat voor een spannende activiteit, bij een kinderfeestje komt een hoop organisatie kijken. Gemiddeld vieren kinderen tot hun zestiende een kinderfeestje, waardoor het als ouder goed is om een schema te hebben om deze organisatie elk jaar stapsgewijs te doorlopen.

Begin op tijd

Een kinderfeestje plannen kost tijd en energie. Houd hier rekening mee en start op tijd. Zo voorkom je dat op het laatste moment de gekozen activiteit niet meer beschikbaar is, de themakist niet op tijd is bezorgd of je niet voldoende rust had om over alles na te denken, waardoor je er tijdens het feestje achter komt dat je over bepaalde dingen nog niet had nagedacht.

Wat is op tijd?

Het beste is om zeker een aantal weken van tevoren te beginnen met het plannen van een kinderfeestje. Prik alvast een datum, overleg met je kind wat hij/zij graag wil doen tijdens het feestje en zoek zelf ook naar leuke ideeën. Wanneer je weet op welke datum het feestje plaatsvindt, kun je inventariseren bij de ouders van de genodigden of er voldoende kinderen kunnen op deze dag. Wanneer je weet welke activiteit je wilt doen, kun je bekijken of dit daadwerkelijk kan op deze dag en zo ja, wat je hiervoor moet regelen. Door deze punten tijdig te bepalen, dek je jezelf in tegen onvoorziene omstandigheden. Vooral wanneer je zorgt dat je een Plan B in gedachte hebt, kan er op dit gebied niet veel meer misgaan.

Aftelkalender

Wanneer je op tijd begint en je kind hierbij betrekt, zal dit bij de jarige zorgen voor veel enthousiasme. Een kinderfeestje is spannend voor de jarige! Voor kinderen is tijd soms een lastig punt om zich iets bij voor te stellen: wanneer is het feestje? Hoeveel nachtjes slapen is het nog? Om te voorkomen dat je kind deze vragen dagelijks stelt en jij je kind moet uitleggen dat hij/zij echt nóg even moet wachten, kun je samen een aftelkalender maken. Op deze manier kun je er rustig naar toe leven en weet de jarige precies wanneer het zover is.

Blijf bij jezelf

Je kind is jarig en natuurlijk draait het tijdens het kinderfeestje om hem/haar. Houd er alleen wel rekening mee dat het organiseren van het feest best wat met zich meebrengt. Ga daarom bij jezelf na wat realistisch en haalbaar is. Ben jij stressbestendig en kun jij een huis vol gillende, drukke kinderen prima aan? Of gaat de situatie je beter af met wat minder kinderen op een locatie waar ze zichzelf kunnen vermaken?

Tegenwoordig wil iedereen origineel zijn en is het ene kinderfeestje nog uitgebreider dan de ander. Een troost: er zijn altijd ouders die het kinderfeestje grootser aanpakken dan jij. Probeer daarom niet mee te gaan met de race voor het leukste feestje, waarbij je vervolgens mogelijk onder de druk bezwijkt. Kijk naar de behoeften van je kind en blijf bij jezelf. Wat vind de jarige leuk om te doen? Wat is haalbaar voor jou als ouder?

Een kinderfeestje is het leukste als iedereen het naar de zin heeft. Dit geldt ook voor de ouders. Wanneer jij gestrest bent en je afvraagt hoe je het kinderfeestje overleefd, merkt je kind dit. Een partijtje wordt het leukste voor de jarige als jij die dag ook lekker in je vel zit. Bekijk daarom voorafgaand aan een kinderfeestje altijd eerst wat mogelijk is voor jou als ouder en of dit aansluit bij de wensen van je kind.

Toch een groots feest?

Wanneer je besluit om het feestje toch groots aan te pakken, is dit uiteraard ook geen enkel probleem. Kijk dan, voor je aan de organisatie begint, wat je nodig hebt om vol energie aan het feestje te beginnen. Wat kun je zelf realiseren? Schakel tijdig hulp in waar nodig en zorg dat je goed voorbereid aan de dag begint.

Brainstormen

Tegenwoordig is er zo’n breed aanbod van kinderfeestjes, dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet. Wanneer je bedenkt dat het voor kinderen al moeilijk is om een snoepje te kiezen uit een snoeptrommel, is het niet heel gek dat het voor kinderen lastig kan zijn om te bedenken wat ze willen doen tijdens hun kinderfeestje. Hoe zorg je er dan voor dat je uiteindelijk tot een activiteit komt die echt past bij je kind?

Brainstormen

Gooi je kind niet dood met ideeën die je zelf al hebt gevonden, maar vraag wat hij/zij graag wilt doen. Misschien heeft de jarige wel een duidelijk voor ogen hoe het feestje eruit moet zien. Zo niet, is dat natuurlijk ook geen probleem. Begin dan met brainstormen en je zult zien dat er vanzelf een leuk idee ontstaat. Bekijk wat je kind leuk vindt om te doen, waar de interesses liggen en wat jullie voorgaande jaren al hebben gedaan?

Ideeën web

Om het voor kinderen overzichtelijk en tegelijkertijd leuk te maken om hiermee bezig te zijn, kun je samen een ideeën web maken. Schrijf het woord ‘kinderfeestje’ in het midden en schrijf daar omheen alles wat jullie bedenken. Op deze manier heb je direct tastbare richtlijnen voor je zoektocht naar het ideale feestje van je kind.

Google ideeën

Wanneer je voor ogen hebt wat je kind leuk vindt en waar de wensen liggen, kun je gerichter gaan zoeken. Kinderfeestje zijn er in alle soorten en maten en zoek daarom niet alleen op het woord ‘kinderfeestje’. De valkuil is dat je terechtkomt in een eindeloze put van feestjes, waarvan de één nog gekker is dan de ander. Zoek gericht en zorg dat je niet te veel afwijkt van de dingen die je met je kind hebt besproken. Je zult zien dat er zelfs dan, meer dan voldoende keuze is voor een perfecte activiteit.

Laat je kind kiezen

Wanneer je als ouder weet wat het aanbod is van kinderfeestjes die vallen onder de interesse van je kind, kun je een kleine selectie maken van feestjes die daarnaast ook passen binnen jouw voorwaarden als ouder. Denk hierbij aan het budget, is het praktisch en is het voor alle genodigden geschikt? Leg vervolgens deze selectie voor aan je kind en laat de jarige zelf kiezen. Zorg dat je maximaal 3 – 5 feestjes hebt waar hij/zij uit kan kiezen, zodat de keuze niet te groot wordt. Je zult zien dat op deze manier de keuze gauw is gemaakt.

Datum en tijd

Stel je voor, je hebt alles geregeld: de datum is geprikt, de activiteit is bedacht en de kinderen zijn uitgenodigd. En dan blijkt hetgeen waar je het meest voor hebt gevreesd: bijna niemand kan komen of de activiteit is niet beschikbaar op deze dag. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Prik daarom tijdig een datum en zorg dat alles vaststaat voor deze dag.

De datum bepalen

Hoe kies je een goede datum voor het kinderfeestje van je kind? Sommige kinderen zijn jarig in de maand december, in de vakantieperiode of op schrikkeldag. Hoe vind je de juiste dag, waarop je echt de tijd en de ruimte hebt voor een feestje? Het belangrijkste is dat er voldoende vriendjes kunnen komen en dat er een leuke activiteit wordt gepland. Soms kan het daarom beter zijn om te wachten tot na de vakantie, of het feestje te vervroegen, zodat het niet tegelijk valt met Sinterklaas of Kerst. Hak deze knoop niet zomaar door, maar overleg dit met je kind. Misschien viert de jarige het liever op een ander moment, omdat veel kinderen uit de klas het al direct na de vakantie vieren bijvoorbeeld.

Save the date

Wanneer de datum duidelijk is, kun je ervoor kiezen om de ouders vast een heads up te geven dat het feestje eraan zit te komen op die datum. De uitnodigingen lang van tevoren uitdelen is af te raden, omdat kinderen erg leven in het nu. Krijgen ze nu een uitnodiging, dan moet het feestje in de nabije toekomst plaatsvinden. Wanneer het namelijk nog erg lang duurt, kunnen de kinderen hierdoor de interesse verliezen. Gemiddeld kiezen ouders ervoor de uitnodigingen 1,5 week voorafgaand aan het feestje uit te delen. Een week van tevoren kunnen er echter al wel veel plannen zijn gemaakt, waardoor kinderen niet meer kunnen komen. Sommige ouders kiezen er daarom voor om een Save the date uitnodiging uit te delen. Dit kan aan de kinderen, of aan de ouders. Hierdoor weten de ouders dat ze die dag vrij moeten houden, maar krijgen de kinderen nog wel een leuke uitnodiging met de details wat korter voorafgaand aan de dag.

De duur van het feestje

Over het algemeen duren kinderfeestjes ongeveer 3 uur. Dit is echter het gemiddelde bij een leeftijd vanaf 7 jaar. Voor jongere kinderen is een duur van 2 tot 2,5 uur ruim voldoende. Maak van tevoren een inschatting van de duur van het gehele feestje, zodat je een eindtijd op de uitnodiging kan zetten. Houd hierbij rekening met een tijdspanne van ongeveer 15 minuten. Het kan namelijk altijd zo zijn dat er iets uitloopt, maar je wilt niet te ruim hebben gerekend, zodat de kinderen zich op het eind vervelen tijdens het wachten op hun ouders. De duur van het feestje is afhankelijk van de activiteit. Ga je naar een locatie, houd dan rekening met de reistijd. Vaak geven bedrijven wel aan hoelang een activiteit gemiddeld duurt. Wanneer je het feestje thuis organiseert, maak dan een ruime schatting van de duur van de activiteiten. Los van de activiteit, is het goed om rekening te houden met het uitpakken van de cadeautjes, het klaarmaken voor een activiteit, plaspauzes en of je de kinderen laat mee eten of niet.

Het tijdstip

De meeste kinderfeestjes vinden plaats op woensdagmiddag, vrijdagmiddag of in het weekend. Het tijdstip is het makkelijkst te bepalen aan de hand van de duur van de activiteit, in combinatie met de leeftijd van de kinderen. Wanneer de kinderen nog erg jong zijn, moet je het feestje niet pas laten starten om 16:00 uur. De kinderen zijn dan erg moe aan het eind van het feestje en vermoeide kinderen, zijn over het algemeen vervelende kinderen. Bekijk dus goed wat voor een groep kinderen er komt en hoelang je hebt uitgerekend dat het feestje duurt.

Het budget

Je kunt een kinderfeestje zo duur maken als je zelf wilt. De kosten hiervoor heb je namelijk zelf in de hand. Het is goed om van tevoren het budget vast te stellen en je hier ook echt aan te houden. Dit budget kan zo groot zijn als je zelf wilt. Welke keuze je hierin ook maakt, weet dat een leuk feest niet afhankelijk is van het budget.

Low-budget

Wanneer je een low-budget feestje wilt organiseren, is het mogelijk om het kinderfeestje thuis te laten plaatsvinden. Versier het huis, sla lekkere snacks in en bedenk voldoende activiteiten om de kinderen lekker bezig te laten zijn. Een goede winkel om goedkoop je inkopen in te slaan, is de Action. Een echte aanrader als het om kinderfeestjes gaat!

Uiteraard kun je met de activiteiten ook geld besparen. Wanneer je entertainment wilde regelen, huur deze dan niet in bij een duur bedrijf, maar vraag een bekende of hij/zij misschien een dag in een rol wil kruipen. En wanneer je de kinderen een bepaald cadeau mee wil geven, zoals een mok of tas, maak er dan direct een activiteit van. Je hoeft dan minder geld uit te geven aan andere activiteiten, plus de kinderen vinden het leuk om te doen en krijgen dan nog een gepersonaliseerd cadeau mee naar huis ook! Een win-win situatie dus.

Wat goed kan werken wanneer je een laag budget hebt, is om jezelf uit te dagen om het feestje zo voordelig mogelijk te organiseren. Ga op onderzoek uit en vergelijk van verschillende winkels de prijs – kwaliteitverhouding. Wanneer je er een activiteit van maakt om overal de relatief goedkoopste optie van te scoren, ga je hier vanzelf plezier in hebben. Want hoe leuk is het wanneer een vergelijkbaar feestje een X-bedrag heeft gekost, terwijl jij het veel goedkoper voor elkaar hebt gekregen? Wat je ook doet, voel je in ieder geval niet schuldig! Je kind heeft geen duur feest nodig, om zich te vermaken.

Ruim budget

Wanneer je de ruimte hebt om wat meer te besteden, blijft het verstandig om je te houden aan een bepaald budget. Uiteraard bepaal je zelf de hoogte van het budget. Het inhuren van bepaald entertainment kan soms een grote kostenpost zijn. Zo is het inhuren van een kinder-DJ voor een discofeestje algauw € 400,00. Wanneer je daarnaast dure verlichting huurt en een cateringbedrijf de snacks laat verzorgen, kan het totaalbedrag alsnog flink oplopen. Bedenk daarom voor jezelf wat je gemiddeld kwijt wil zijn per kind en bekijk dan de verschillende opties voor het feestje.

Wat is een goed budget?

Wat het juiste budget is voor het feestje van je kind, hangt af van een aantal onderdelen. De belangrijkste is de financiële bestedingsruimte. Geef niet meer geld uit dan je kunt missen. Kinderen weten over het algemeen meer dan je denkt en wanneer zij vermoeden dat het feestje meer geld heeft gekost dan de jarige verwacht dat jullie als ouders kunnen missen, zal het kind zich niet vermaken. Houd dat in je achterhoofd.

Gemiddeld geven ouders tussen de € 10,00 en € 15,00 uit per kind aan een kinderfeestje. Dit is echter een richtlijn en uiteraard kun je hiervan afwijken. Bekijk wat je zelf kunt en wilt uitgeven en stel op basis daarvan een budget vast.

Hoeveel kinderen nodig je uit?

Het ene kind heeft één beste vriendje, de ander heeft er tien. De ene ouder vindt een groep van zes kinderen voor een kinderfeestje wel voldoende, terwijl de andere ouder een groep van vijftien nog goed kan hebben. De hoeveelheid kinderen die wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje is daarom sterk afhankelijk van zowel de jarige, als de ouders.

Eén kind per jaar

De meeste boekjes beweren dat het voor kinderen voldoende is als er net zoveel kinderen aanwezig zijn op het feestje, als hoe oud het kind is geworden. Een zevenjarige nodigt hierbij zeven kinderen uit en een tienjarige mag er tien uitnodigen. Veel ouders vinden dit een goede richtlijn en gebruiken deze methode maar al te graag. Het biedt houvast en het is zeker geen verkeerde benadering. Voor jonge kinderen is een wat kleinere groep vaak al voldoende. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer vriendjes en vriendinnetjes ze hebben gemaakt en hoe moeilijk er wordt om sommige niet uit te nodigen. Het hoeft echter niet zo te zijn dat deze berekening ook bij jou en je kind past. Sommige zesjarigen hebben tien beste vriendjes, waar anderzijds een tienjarige misschien maar vier beste vrienden wil uitnodigen.

Incasseringsvermogen

Bepaal in de eerste plaats hoeveel kinderen jij als ouder maximaal in huis wil hebben of mee kan nemen naar een locatie. Wat is praktisch gezien haalbaar? Wanneer je zelf een aantal in je hoofd hebt, kun je samen met je kind de potentiële gastenlijst doornemen. Is de lijst erg lang en staan er kinderen op waar niet regelmatig mee wordt gespeeld? Stel dan grenzen en geef aan dat je kind niet iedereen kan uitnodigen. Ga niet automatisch uit van het aantal kinderen dat de jarige in de eerste instantie wenst uit de nodigen. Geen enkele ouder zit erop te wachten om met meer 20 kinderen een activiteit te organiseren. Laat staat wanneer je kind slechts zelden speelt met de helft van deze kinderen. Daarbij kost een kinderfeestje genoeg, dus blijf bij je eigen grenzen.

Houd rekening met de leeftijd

Zelfs wanneer je niet meedoet met de ‘één kind per leeftijd’-regel, is het goed om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Een vierjarige doe je geen plezier met een kinderfeestje waar vijftien kinderen voor zijn uitnodigt. Dat is al snel te veel, waardoor ruzie of gehuil het gevolg is. Wanneer je kind wat jonger is, kun je daarom beter kiezen voor een kleinere groep genodigden.

Is je kind wat ouder en heeft hij/zij vriendjes van school, sport en vrijetijdsbesteding? Houd er dan rekening mee dat de jarige waarschijnlijk wat meer kinderen wil uitnodigen. Wanneer je het vermoeden hebt dat de groep te groot wordt voor één begeleider, vraag dan tijdig om hulp. Het moet voor jezelf ook leuk blijven, anders merk de jarige dat aan je en beïnvloed dat het feestje. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een grote groep op te splitsen in kleine groepjes, bijvoorbeeld van 4 á 5 kinderen. Zo wordt het een stuk beter te doen voor jou als ouder.

Locatie

Bedenk van tevoren waar je het kinderfeestje laat plaatsvinden. Wil je graag naar een locatie, zodat je thuis niet met de rommel blijft zitten? Of blijf je juist liever thuis, zodat je geen rekening hoeft te houden met vervoer en reistijd? Aan beide opties zitten plus- en minpunten en het is goed om voor jezelf af te wegen waar de voorkeur naar uit gaat.

Kinderfeestje thuis

Wanneer je kind nog wat jonger is en je thuis de ruimte hebt, is een kinderfeestje thuis ideaal. Je hoeft niet met een groep kleine kinderen op pad en hebt meer controle over het verloop van het kinderfeestje. Wil je het feestje wel graag thuis laten plaatsvinden, maar voel je er weinig voor om alles te regelen? Huur dan een bedrijf in om een activiteit bij jou thuis te organiseren. Er bestaan ook themakisten of bedrijven die complete pakketten verzorgen waardoor u weinig zelf hoeft voor te bereiden, maar wel de touwtjes in handen hebt.

Kinderfeestje op locatie

Vanaf het moment dat je kind 6 á 7 jaar is, kun je ervoor kiezen om het kinderfeestje ergens anders te laten plaatsvinden. Denk hierbij aan een binnenspeeltuin, een klimpark, het zwembad of een bowlingbaan. Houd er rekening mee dat je voldoende vervoer regelt voor alle kinderen en plan de reistijd ook van tevoren in. Je kunt eventueel de ouders van de genodigden ook vragen om de kinderen naar de locatie te brengen en ze daar ook weer op te halen. Houd echter wel in gedachte dat niet alle ouders het zien zitten om voor andermans kinderfeestje een heel stuk met de auto te moeten rijden. Daarbij is een autorit met een groep kinderen is voor jou als ouder sowieso al stressvol, maar wat doe je als er iemand tussen zit die wagenziek is? Zorg daarom dat je een activiteit in de buurt uitkiest. Het grootste voordeel aan een kinderfeestje op locatie, is dat je thuis geen rommel hebt. Wanneer de kinderen naar huis zijn en je goed en wel weer thuis bent, is het feestje ook écht afgelopen.

Overleg met je kind

Vaak hebben ouders allemaal ideeën over hoe het perfecte kinderfeestje eruitziet. De grote vraag is alleen: denkt je kind hier hetzelfde over? Hoe ziet hij zijn verjaardagsfeestje eigenlijk voor zich?

De wensen van de jarige

Hoewel ouders vaak wel een idee hebben van wat hun kind leuk vindt, gaan de rages tegenwoordig zo snel, dat het bijna niet is bij te houden wat de laatste trend is. Waar jij denkt dat het nog heel cool is om het een te doen, kan je kind zich schamen voor de gedachte alleen al. Vraag daarom aan je kind wat zijn wensen zijn. Wil hij graag weg, of wil hij thuisblijven? Wie wil hij uitnodigen? Laat de jarige alle wensen uitspreken, zodat je als ouder een goed beeld hebt van de verwachtingen van je kind.

Bekijk de mogelijkheden

Wanneer de wensen van je kind duidelijk zijn, kun je kijken wat past binnen het budget, wat praktisch mogelijk is qua bijvoorbeeld vervoer en wat jij als ouder voelt voor het idee van je kind. Blijf hierbij vooral in mogelijkheden denken en zeg niet tegen alle ideeën van je kind ‘nee’ als het niet precies binnen je eigen verwachtingen past. In overleg met de jarige kom je ongetwijfeld tot een leuk feest. Zolang je de jarige laat uitspreken wat hij het liefste doet en hij zich gehoord voelt, komt het helemaal goed!

Uitnodigingen

Tegenwoordig sturen we bijna geen kaartjes meer en gaat alles via de app. Toch vinden kinderen het nog altijd bijzonder om een tastbare uitnodiging te krijgen, geheel in stijl van het feestje waarvoor ze uitgenodigd zijn. Hier begint voor de kinderen de voorpret.

Bestaande uitnodigingen

“Vroeger” was het simpel: er waren tien verschillende setjes uitnodigingen bij de boekwinkel waar je uit kon kiezen en dat was het. Waar deze uitnodigingen overigens nog steeds bestaan, zijn er nu veel extra opties bijgekomen. Wanneer je de uitnodigingen wilt kopen, kijk dan eens verder dan de standaardversies uit de boekwinkel. Internet biedt een groot scala van diverse websites die hierin veel te bieden hebben. Zo bestaan er websites waar je uitnodigingen kunt downloaden. Hier heb je een brede keuze, houd er alleen wel rekening mee dat je ze zelf nog moet uitprinten. Verder kun je via websites als Greetz een uitnodiging personaliseren. Maak bijvoorbeeld een leuke foto uitnodiging, waarbij je de foto bewerkt met feestelijke stickers, effecten en kaders. Daarbij kun je de foto ook bewerken met tekst en kun je de versieringen aan beide kanten van de uitnodigingen aanpassen, zodat je hem helemaal passend kunt maken.

Maak zelf uitnodigingen

Je kunt de uitnodigingen ook zelf maken. Zodra de kinderen zijn gekozen kunnen de uitnodigen worden geschreven. Natuurlijk is het extra leuk als de jarige zelf mee kan helpen bij het maken van zijn/haar uitnodiging. Zo kan hij/zij trots aan vriendjes en vriendinnetjes vertellen dat de uitnodiging zelf gemaakt is.

Op de uitnodiging zet je de belangrijkste informatie. Bij wie en waar is het feestje? Hoe laat begint het en is het afgelopen? Moeten de kinderen iets (bijv. zwemkleding) meenemen en worden ze thuisgebracht? Het is ook handig om voor de zekerheid je adres en telefoonnummer erop te zetten. Gegevens die er in elk geval op moeten staan zijn:

  • naam, adres van de jarige;
  • jouw (mobiele) telefoonnummer;
  • datum, locatie en tijdstip van het feestje;
  • of de kinderen spullen mee moeten nemen zoals schaatsen, zwem- of verkleedkleding;
  • of de kinderen thuisgebracht worden of opgehaald moeten worden;
  • eventueel of de kinderen na afloop gegeten hebben;
  • eventueel het thema van het feest.
Wanneer je de uitnodiging via post stuurt, check dan ook bij de ouders of de uitnodiging goed is aangekomen.

Je kunt foto(‘s), tekst en versiering op de voor- en binnenkant van de kaart plaatsen, zo kun je een kinderfeestje uitnodiging maken die perfect past bij het partijtje! Zie de foto hieronder voor wat leuke voorbeelden!

Vraag hulp

Een kinderfeestje vergt veel tijd een aandacht. Wanneer er 6 vriendjes en vriendinnetjes rondrennen, is dat nog wel te overzien. Maar zodra het er 10 of zelfs meer worden, komt er een punt waarop je het ouder niet meer alleen red. Schat van tevoren is of dit tijdens het feestje het geval gaat zijn en wanneer dit zo is, schakel dan vooral tijdig hulp in.

Extra ogen

Wanneer je de kinderen mee neemt naar een feestlocatie, is het altijd fijn om iemand mee te nemen die kan helpen de kinderen in de gaten te houden. Vooral wanneer het gaat om een grote groep, is het voor één ouder eigenlijk niet te doen om zelf op iedereen te letten. Denk bijvoorbeeld aan een grote binnenspeeltuin, waar alle kinderen uit elkaar gaan en hun eigen ding doen. Het kan een hoop gestress schelen om een stel extra ogen te hebben die deze taak met je deelt.

Activiteiten thuis

Ook bij een kinderfeestje thuis is het geen slecht idee om een helpende hand te vragen. Zie je jezelf al 10 meiden begeleiden bij een knutselactiviteit, ondertussen zorgen voor drinken en lekkers en tussendoor nog foto’s maken, leuk mee doen en eventuele ongelukjes of ruzietjes oplossen? Dit is slechts één voorbeeld van een situatie waarin het heerlijk zou zijn om iemand te hebben die je hierin kan ondersteunen. Terwijl de één de activiteit begeleidt, kan de ander zorgen voor versnaperingen, foto’s en onvoorziene omstandigheden. Dit levert minder stress op, waardoor de sfeer een stuk beter zal zijn.

Praktisch

Tot slot is het ook een stuk praktischer wanneer er een beetje hulp aanwezig is. Stel je voor dat je naar de wc moet? Of er valt een kind heel lelijk en je moet naar de eerste hulp? Van dit laatste wil je niet uitgaan, maar je kunt geen situatie uitsluiten. Bekijk daarom goed hoe het feestje eruit gaat zien en ga even alle scenario’s in je hoofd af. Red je dit alleen? Wat er ook gebeurt? Wanneer je hieraan twijfelt, is ons advies om hulp in te schakelen. Dit is niks om je voor te schamen. Een groep kinderen vreet nu eenmaal veel energie en het organiseren van een kinderfeestje vergt de nodige organisatie. Daarbij is het ook nog eens veel gezelliger!